12.2.08

NĚCO MÁLO O VÝŽIVĚ


Něco málo k výživě.Asi nic nenahradí jablko utržené ze stromu, nebo čerstvě zpracovanou zeleninu.Jenže ne každý má možnost si to jablko utrhnout, pokud samozřejmě netrhá někde u silnice (což nyní nikdo nedoporučuje) a ne každá zelenina je zdravá jen protože je zelená.

Pokud chceme obsáhnout veškerou problematiku výživy ve sportu, je třeba se zmínit také o potravinové suplementaci, která se ve stále větší míře v přípravě sportovců uplatňuje.

Speciální místo ve sportovní výživě má potravinoví suplementace ve formě potravinových doplňků. Mohou to být látky přírodní i syntetické povahy. Jejich efekt se očekává ve zvýšení biologické hodnoty stravy, v podpoře imunity a tím zvýšení odolnosti. Aplikace jsou cíleny na prevenci zdravotního poškození, k urychlení a optimalizaci regenerace a výkonu.

• prostředky pro svalový růst ( proteiny, aminokyseliny )
• zdroje energie ( sacharidy )
• podporující vytrvalost a uvolňování energie ( kofein, karnitin, koenzym Q10 )
• posílení imunity, zdravotní prevence ( chondroitin, glukosamin, echinacea, gik; biloba… )
• vitaminy, minerály a stopové prvky
• sportovní nápoje

Při současné náročnosti sportovního tréninku již není možné zajistit běžnou stravou vyšší potřebu složek výživy ve sportu, přičemž dostatečný přísun živin, vitaminů, minerálů a stopových prvků se považuje za nezbytný předpoklad vedoucí k úspěchu.

Potravinová suplementace ve formě potravinových doplňků je proto v současnosti téměř nutná.

Doplňování potravy výživovými doplňky je nezbytné zvláště pro dospělé, protože s věkem klesá efektivnost metabolismu, vstřebávání živin a produkce trávicích šťáv a enzymů. Navíc nás o živiny připravuje mnoho našich životních návyků – kouření, alkohol, smažená a tučná jídla, léky, stres, projímadla užívaná k odstranění zácpy způsobené nesprávnou skladbou potravy, sedavým způsobem života a vinou neustálých diet. To vše vede k nedostatku živin.

Dnešní člověk se většinu času jen vozí a sedí, takže potřebuje jen asi 1800 kalorií denně, jinak tloustne. Jíme proto jen asi polovinu vitaminů a minerálů, které konzumovali naši předkové.

Zdravotním problémům můžeme předcházet cílenou prevencí: bifidobakterie a laktobacily pro správné trávení, snížení rizika rakoviny střev, ke snížení hladiny cholesterolu, při užívání léků, po léčbě antibiotiky kompletní bílkoviny pro obnovu buněk organismu antioxidanty: vitamin C, vitamin E, flavonoidy, extrakty ze zeleného čaje a hroznového vína žen- šen proti stresu a únavě, gink; biloba a rutin pro snížení rizika srdečně cévních onemocnění vitaminy B komplexu a železo ke zlepšení krvetvorby, udržování funkce nervů a mozku a k ochraně kardiovaskulárního systému vápník a hořčík proti osteoporóze, hrozbě vyššího věku zinek a vitaminy B komplexu pro pohlavní svěžest jod, jehož dostatek je celoživotní potřebou a jehož potřeba vzrůstá v období těhotenství a kojení a je nezbytný pro zdravý vývoj plodu a následně novorozeněte. Betakaroten, nejlépe v kombinaci s dalšími antioxidanty pro krásné opálení a k ochraně před vlivem volných radikálů chondroprotektiva (chondroitin, gulkosamin), hydrolyzovaný kolagen, k ochraně před vznikem onemocnění pohybového aparátu.

Čerpáno z http://www.pangamin.cz/web/clanek?klic=10

Žádné komentáře: