28.2.08

"játro"

31. 3. 2003. Podle tradiční čínské medicíny (TČM) se k jarnímu období přiřazuje element dřevo, jehož síla růstu a rozvoje je na jaře největší. Játra a žlučník, dva vzájemně propojené orgány podle TČM patří ke vzpomínanému elementu. Energie jater je rozpínavá, má ráda volnost a nesnáší stísnění. Co z toho všeho vyplývá? U lidí s disharmonií jater jsou právě příznaky nerovnováhy tohoto orgánu na jaře nejvýraznější a nejintenzivnější. Jak se tedy "nerovnováha jater" projevuje? V oblasti emocionální je to náladovost a vznětlivost, hněv, frustrace a deprese. U žlučníku je to nadměrná žárlivost, nenávist a nerozhodnost. Ve fyzické rovině mezi příznaky disharmonie jater patří :
U žen pre-menstruační syndrom - změny nálad, bolesti v podbřišku a podžebří, pnutí v prsou a bolestivým průběhem menstruace.
Únava brzy po probuzení - způsobená nedostatečným pročisťováním krve játry.
Nespavost, probouzení nebo těžké sny - hlavně v období největší aktivity orgánů žlučníku (23 - 01 hod.) a jater (01 - 03 hod.)
Zvýšený krevní tlak, rozpínavé bolesti hlavy až migrény - nejčastěji na vrcholu a po stranách hlavy (typické jsou často jednostranné bolesti).
Třes a křeče šlach, ztuhlost a neohebnost kloubů
Trávící obtíže - nechutenství, nadýmání, pocity na zvracení
Zhoršování zraku, pocity suchosti, zarudnutí a svědění očí, s případnými míhavými fenomény v zorném poli, vznik šedého a zeleného zákalu.
Zhoršování kvality nehtů, jejich třepení, lámavost, rýhování .
Bolesti pravé části trupu, ztuhlé svalstvo šíje a ramenProtože játra jsou podle TČM považovány za "prenatální kořen" ženy (které jsou také emotivnější než muži), jsou u nich zdravotní potíže způsobené nerovnováhou jater častější a výraznější. Projevují se nejčastěji menstruačními, trávícími a emočními poruchami. Co je příčinou těchto potíží?
Jsou jimi nadměrné nebo nevyrovnané emoce - potlačovaný hněv nashromážděná zlost a nenávist, frustrace a deprese.
Nepravidelné stravování a příliš mastná jídla - hodně živočišných a málo přírodních rostlinných tuků ( ořechy, za studena lisované oleje)
"Přechemizovaná a umělá strava", nedostatek biologicky hodnotných potravin.
Noční směny, dlouhá práce do noci, nebo u počítače. Jak pomoci játrům a žlučníku?
Nepotlačujte svůj vztek a zlost. Pokud se nehodí to "vykřičet", napište to na papír, "vyříkejte" si to v prázdné místnosti, nebo to vyboxujte do vzduchu, či do polštáře.
Konzumujte potraviny, které prospívají játrům a žlučníku : sezam, pohanka, jáhly, amarant, zelené fazole, červená řepa, mrkev, listová zelenina, pórek, kyselé zelí, petržel, česnek, cibule, citrony, ředkev, křen, koření: zázvor, fenykl, máta, bazalka…
Nápoj na pročištění jater : 1 l mrkvové šťávy + 1 lžičky za studena lisovaného oleje + 1 citronu. Účinné je také pití přírodní citronády nalačno a to i v průběhu dne - voda + šťáva z citronu + event. med (nebo jiné přírodní sladidlo ).
Reflexní masáž místa jater na plosce nohy nebo akupresura bodů na dráze jater. MUDr. Marek Majerčík, PMC Praha - poradnu čínské medicíny naleznete zde
Vše pro vaše zdraví k článku Je tady jaro - čas jaterOdkazy vedou na 001shop.cz, partnera magazínu O zdraví a kráse Doktorka.cz

převzato s doktorka.cz