8.3.08

psychika

Deprese a životospráva

Deprese je stav skleslosti a sklíčenosti - jde o onemocnění celého těla - postihuje organismus, nervovou soustavu, duševní složku, myšlení i chování. Ovlivňuje spánek i chuť k jídlu, pocity vůči sobě samému i způsob uvažování o lidech a věcech kolem sebe a přístup k nim. Příznaky mohou přetrvávat týdny, měsíce i roky. Lidé trpící depresí se obvykle straní společnosti. Objevuje se apatie k dění kolem sebe, ztrácí se schopnost prožívat radost. Mnozí postižení pomýšlejí na smrt a uvažují o sebevraždě.



Toto z hruba je definice neblahého pocitu vnitřní sklíčenosti a porušení psychologické rovnováhy. Další příznaky z této skutečnosti vyplývající, už mají většinou fyzický charakter ovlivňující široké spektrum hmotného těla.

K depresi se tak přidá migréna, bolesti břicha a jiné potíže somatické, které se projevují na kterémkoliv orgánu těla.

Příčinou depresí je napětí, stres v zaměstnání v rodině, ve škole apod.



Ale deprese může vzniknout jako následek nesprávného stravování, po zvýšené konzumaci sladkostí, u dětí po pití Coca Coly, kdy v první fázi je vzrušení až agrese a poté následuje pokles a deprese. K tomu se přidává nedostatek pohybu, sedavé zaměstnání, u dětí vysedávání u počítače či videa. Toto všechno je zakládající faktor budoucích komplikací.



Deprese bývá také součástí některých vnitřních nemocí, jako jsou poruchy štítné žlázy, některé metabolické poruchy, stavy po prodělané mononukleóze, borelióze či po prodělaných dopravních nehodách, pracovních úrazech….



Léčba:

Měla by spočívat ve změně životního stylu se zaměření na pravidelný pohyb, cvičení, na dostatek odpočinku, ale také v udržování aktivní mysli, vyhýbání se stresovým situacím. Rozhodně je na místě vhodná dieta s omezením sladkostí a spíše s převahou zeleniny. Sem také patří posilování imunity a psychiky přírodními prostředky.

převzato z www.postavaprokazdeho.cz/

Žádné komentáře: