12.12.08

Mladí lidé pomáhali Pálavě

Jeden z posledních teplých říjnových víkendů využila dvacetičlenná skupina mladých lidí k tomu, aby se zúčastnila brigády na Pálavě. Organizátorem byl Klub instruktorů Mikulov (KI) a nápad vzešel od paní Anežky Helánové z Brna. Jednalo se nakonec o spolupráci několika organizací a mnoha dobrovolníků.
Páteční večer patřil seznamování účastníků, kteří přijeli z Brna (oddíl Stezka 90. TSP), Slavičína (skauti) a Mikulova (Klub instruktorů Mikulov, Karate klub Mikulov). V sobotu se naložila auta pracovními pomůckami a občerstvením, které pracantům poskytlo vedení Správy chráněné krajinné oblasti Pálava (CHKO), a všichni vyrazili s úsměvem na kopec. „Pracovali jsme u kaple svatého Antonína nad Pernou, kterou málokdo zná, ale je odtud nádherný výhled na Stolovou horu, podpálavské vesnice i Rakousko,“ popsala místo karatistka Bára. Brzy se kolem kamenných zbytků kaple rozhořely dva ohně, řádně povolené a nahlášené, a všichni tahali a přihazovali pořezané větve. „Jednalo se o nálety, kterými byla kaple celá zarostlá, když jsme ji v zimě s přáteli hledali. Tak nás napadlo, že bychom mohli něco udělat a vyčistit to. Domluvili jsme se s CHKO a strávili tady s rodinami od jara několik víkendů,“ popisuje Anežka Helánová, jak vše začalo. Před prázdninami se seznámila při prohlídce jeskyně Na Turoldu se členy KI, kteří jí nabídli pomoc.
„My jsme si přijeli užít víkend. Je fajn pomáhat tak krásné přírodě ve společnosti kamarádů,“ svěřil se Elf ze Stezky. Roman ze Slavičína zase přijel proto, aby se nemusel doma nudit.
Odměnou pro všechny pracující byla popolední hostina přímo na Pálavě a večeře – pečená kuřata od pana Kmenty. Mnozí si také odnášeli zážitky ze společné práce, společného smíchu, ale třeba i propálená trička a ožehlé vlasy. Zdravotnice Terka naštěstí nemusela ošetřovat žádné úrazy a tak si všichni mohli užít večer buď v čajovně a nebo při hrách na ubytovně. Možnosti neobvyklé nabídky prolézt si s jeskyňáři nepřístupné části turoldské jeskyně, tzv. plazivky, využil v neděli jen Roman: „Je to naprosto skvělý zážitek, ale není to nic pro klaustrofobiky, neboť k úspěšnému zvládnutí “prohlídky” je mnohdy nutné prolezení místy, v nichž vzdálenost mezi “podlahou a stropem” nepřesahuje půl metru,” popsal své zážitky. Nyní již plánuje speciální akci pro své kamarády.
Jménem paní Helánové a Správy CHKO Pálava děkujeme všem pracantům, kteří obětovali svůj volný čas a sílu, aby udělali jedno místo na Pálavě ještě krásnějším.
Za domorodce a organizátory, Jiřka Falková, KI Mikulov (www.kimikulov.ic.cz)